Flytta till Costa Blanca
Många är vi som drömmer om att flytta till ett varmare land med ett behagligt klimat året om och för vissa, som vågar ta detta klivet, går deras dröm i uppfyllelse. Men det är inte bara att packa sina saker och flytta, utan det är många saker att tänka på när man ska flytta till Spanien. Flyttar man som pensionär, med barn eller är man själv spelar också in när man ska planera sin flytt.
NIE-nummer
Det första man måste skaffa sig är ett NIE-nummer som är ett identifieringsnummer för utlänningar. Detta nummer behövs i alla situationer, allt från att öppna bankkonto, starta mobilabonnemang till att registrera sig för padron och residencia. Vill man köpa en bostad i Spanien måste man ha detta nummer och även om man ska hyra ut en bostad behöver man ha detta nummer. Söker man NIE-nummer från Sverige bör man göra det i god tid eftersom att det tar tre veckor att få handlingarna.
Empadronamiento (padron)
Empadronamiento är en mantalskrivning i kommunen, vilket alla som bor i Spanien oavsett medborgarskap är skyldiga att göra. Man behöver inte vara utskriven från Sverige och inskriven i Spanien för att få padron utan detta ska göras ändå. Kommunen får bidrag från staten utifrån antal invånare i kommunen, vilket gör att det är viktigt att man anmäler sig. För att kunna få padron måste man ha ett NIE-nummer, pass och hyreskontrakt. Det är på kommunhuset man ansöker om detta och man betalar en liten avgift.
Residencia
Om man tänker stanna i Spanien i mer än tre månader i rad eller sammanlagt sex månader på ett år ska man enligt lag söka residencia. Detta är ett så kallat uppehållstillstånd som man måste anmäla till den lokala polisen. För att kunna ansöka om residencia och få lov att stanna i landet mer än 90 dagar, behöver man kunna visa att man har en månadsinkomst på minst 400 euro/ månad som kommer in på ett spanskt bankkonto. Man måste även visa upp ett personbevis, ett hyreskontrakt, pass och NIE- nummer. Alla dessa papper måste vara översatta till spanska av en godkänd översättare när man lämnar det till den lokala polisen. Hos polisen blir man registrerad som bofast och får samma dag ett papper som visar att man är resident. Har man residencia så har man inga speciella rättigheter mer än att det är ett uppehållstillstånd.
Residencia Fiscal
Residencial Fiscal är en skattemässig hemvist. Ska man få detta krävs samma regler som för recidencia samt att man har ett spanskt arbetskontrakt eller spanskt eget företag och att man deklarerar i Spanien. Har man Residencial Fiscal börjar många andra regler lagar gälla som kan vara svåra själv att reda ut. Det kan därför vara bra att ta hjälp av en jurist som kan både det svenska och spanska systemet. Har man residencial fiscal har man rätt till förmåner som har med sjukvården och annat att göra på samma sätt som spanska medborgare har.
Sjukvården
Med Eu-kortet har man rätt till fri spansk sjukvård som inte går att vänta och då menas inte vanliga hälsoundersökningar där man vill kolla upp sig allmänt, utan akuta sjukdomstillstånd. Då får man besöka den allmänna vården som spanjorerna gör. Blir man residencia skall man istället ha ett TSA (Tarjeta de Sanidad) vilket är spanska motsvarigheten till EHIC (European Health Insurance Card, europeiskt sjukförsäkringskort). För att få detta kort anmäler man sig till det närmaste sjukhuset. Detta kort är knutet till SIP Sistema de Informacion Poblacional, folkhälsoregister. Detta är ett register där alla har ett personligt nummer och som sjukhuset och apoteket kan få tillgång till patienternas journaler. Barn har inte fri tandvård så som man har i Sverige, men tandvården är billigare i Spanien än i Sverige.
Papper
I Spanien har man ännu inte blivit papperslös, så som vi är vana vid i Sverige där det mesta är elektroniskt idag, utan det behövs papper på allt. Då kan det vara bra att samla alla viktiga papper i en pärm eller en mapp när man traskar runt bland de olika instanserna. Pappren skall vara kopior och originalen ska förvaras på ett säkert ställe. Viktiga papper att samla på är
Kopior av passen. De måste vara stämplade av kommunhuset för att vara godkända. I Sverige får man ett nytt passnummer varje gång man byter ett pass, men i andra länder har man kvar sitt gamla. I och med att passnumret registreras på många olika papper i Spanien kan detta skapa problem när man byter pass och identiteten kan då ifrågasättas. I och med detta kan det vara bra att ha stämplade kopior på sina gamla pass för att kunna visa sin identitet. Det kan även vara bra att ha med sig en kopia på sitt pass i väskan i och med att passet används som id-handling i Spanien. Vill man inte ha med sig passet kan man även skaffa sig ett Nationellt ID- kort. Detta söker man på polisens passcentral.
Personbevis som är stämplade och signerade av skatteverket är viktigt att ha med sig.
Är man gift bör man ha vigselbeviset och har man barn deras födelseattest. Dessa kan även behöva översättas av en auktoriserad översättare.
Man ska ha ett certifikat på att man har ett bankkonto
Hyr man en bostad i Spanien ska man ha hyreskontraktet och om man har köpt en bostad ska man ha köpekontraktet.
Man behöver dessutom en faktura som styrker att du bor där du har uppgett din adress. Det kan exempelvis vara el- eller vattenräkning. Detta behövs vid många myndighetsärenden.
Det är även bra att samla abonnemangsavtal av olika slag, exempelvis mobil och internet.
Försäkringspapper som gäller båda för Sverige och Spanien, exempelvis hemförsäkring, bilförsäkring, olycksfallsförsäkring m.m.
Har man en bil så ska man ha papper på bilen.
Jobbar man bör man spara på anställningsbeviset.
Har man ett eget företag ska man ha registreringen av företag antingen om det är svenskt eller spanskt.
Det finns även andra licenser eller tillstånd som behövs. Exempelvis turistlicens för att få hyra ut sin bostad.
Boende
Det är viktigt att man planerar sin flytt noga genom att fundera på hur man vill ha det. Tänker du flytta ner permanent och sälja din bostad hemma eller vill du först åka ner och känna dig för. Kanske hyr du då ut din bostad under tiden som du testar på. Väljer du att sälja bostaden har du inget att komma hem till om du ångrar dig men du har pengar till att lägga in i den nya bostaden. Hyr du bara ut bostaden hemma kan du sedan återvända om du skulle ångra dig. Innan man flyttar ner kan det vara bra att ha åkt ner och kollat runt lite för att se i vilket område du skulle trivas bäst i att bo. Det är extra viktigt om man tänker köpa ett boende. Sedan bör man välja område efter hur din livssituation ser ut, om man har barn, är pensionär eller tänker studera m.m. De olika områdena passar olika beroende på vad man har för behov. Väljer du att titta på olika bostäder hemifrån så finns det väldigt mycket att välja mellan. Men innan du skriver på ett kontrakt bör du ändå åka ner och titta på bostaden så att den uppfyller dina förväntningar. Något man även kan ha i åtanke när man väljer bostad i Spanien är att på vintern blir husen väldigt kalla i och med att husen är byggda för att hålla ute värmen och inte kylan. Så för att inte frysa vill man ha så mycket solvärme som möjligt och då är det bra att leta efter en bostad som ligger i de rätta väderstrecken i syd eller västläge. Elen kan bli ganska dyr om man ska värma upp husen.
Ekonomin
Ska man flytta till Spanien bör man fundera på sin ekonomiska situation. Tänker man söka ett jobb och arbeta i Spanien bör man vara medveten om att lönerna är lägre än vad de är i Sverige. Arbetslösheten i Spanien är också hög. Det är bra om man har språkkunskaper i spanska och engelska när man söker jobb i Spanien. Har man möjligheten att fortsätta med sitt jobb på grund av att det är platsoberoende så är det bra. Är man pensionär så kan man ta med sig sin pension. Har man barn kan man ha rätt till föräldrapenning under en tid i Spanien. Detta bör man kolla upp så att man inte blir återbetalningsskyldig. Barnbidraget kan man ha rätt till om man är borta max sex månader. Sedan kan man bli återbetalningsskyldig. Det är viktigt att ringa och kolla upp detta med skatteverket så att det blir rätt för just er. Man bör även kolla hur man ska hantera sina fastigheter, aktier och fonder som man har i Sverige och vad som gäller med skatt för dessa. Så att man inte hamnar i en konstig situation. I Spanien ska man öppna ett spanskt bankkonto så att du får ett spanskt kontokort. Det tillkommer eventuellt kostnader för detta, men det finns de banker som inte har dessa avgifter om man istället sätter in pengar.
Språk
Flyttar man till Spanien är det viktigt att lära sig spanska. Kan man språket är det vardagliga livet lättare och man kommer in i den sociala gemenskapen bättre. Det finns gratis kurser för utlänningar och man kan även välja att gå olika kurser som kostar pengar.
Skola
Har man barn så bör man även fundera på vilken skola man vill att sitt barn ska gå på, i och med att det finns många skolor att välja mellan. Väljer man en spansk skola börjar barnen i skolan när de är yngre än här i Sverige och man får betyg redan från fem års ålder. Det är mycket läxor och hård disciplin. Föräldrarna får inte vara med i skolan. De kommunala spanska skolorna är avgiftsfria förutom att man får betala för böcker och skolmaten. Det går även bra att välja en svensk skola i Spanien. Vill man ha detta bör man vara ute i god tid och ansöka om platser eftersom att dessa skolor är populära så det är långa köer för att få en plats.
Bil
Man behöver även tänka på hur man ska göra med bil. Vill man inte köpa en bil kan man hyra den månadsvis. Det kan vara fördelaktigt under lågsäsongen, men kan bli dyrt under högsäsongen. Det kan vara bra att kolla upp vilka regler de olika bilfirmorna har om man vill hyra under en längre tid. Vill man ha en egen bil så kan man köpa en spanskregistrerad bil i Spanien. Det blir krångligt och dyrt att ta med sin befintliga bil från Sverige och registrera om den i Spanien. En svenskregistrerad bil får man endast köra i Spanien under en begränsad tid. Är man resident får man inte köra en svenskregistrerad bil överhuvudtaget. Man måste då registrera om bilen samma månad som man blir resident och får uppskov under de månader som det tar tills de spanska skyltarna kommer. Är man inte resident kan man skriva ut en blankett som visar att man har rätt att köra en svenskregistrerad bil i Spanien.
Avtal och abonnemang
Det är viktigt att man säger upp sina avtal och abonnemang i god tid innan man flyttar. Man behöver även kolla upp vad man har för avtal och abonnemang och hur lång uppsägningstid man har så att man vet hur långt innan alla avtal och abonnemang bör sägas upp.
Flyttstädning
När man flyttar från en bostad brukar man städa och kan bli betalningsskyldig om bostaden inte är tillräckligt ren. I Spanien däremot får man räkna med att själv städa innan man flyttar in i sin köpta bostad. Hyr man en bostad är den städad.
Förvaring och logistik
När man flyttar kanske man vill ha med sig sitt bohag och då finns det olika transportfirmor som man kan anlita. Många utav firmorna erbjuder även förvaringsmöjligheter både i Sverige och Spanien. Det finns många olika företag att välja mellan. Vill man inte ha med sig sakerna utan istället lagerförvara sina saker finns det många företag i Sverige som man kan välja mellan.
TV, radio, internet
Om man vill se på svensk tv när man är i Spanien finns det många alternativ att välja mellan. Vill man ha svensk radio så kan man lyssna på kustradion som sänder från en studio på Costa del sol. Vill man ha internet finns det alternativ att välja mellan både ADSL, fiber, trådlöst m.m. som man kan välja. Det går även att ha ett mobilt bredband om det passar bättre. Det kan vara bra att kolla upp de olika alternativen och vilken leverantör som passar dig bäst.